注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Puki◎Can Said...

Yesterday is history,tomorrow is mystery

 
 
 

日志

 
 
关于我

源作坊之坊犬,守門用。 冷門CP症候群 光亮本命,亞神至上,兄弟最高,不可逆~! 心頭好:釘宮理惠 人生信條:絕不可糟蹋糧食!!

网易考拉推荐

Marvellous Show,Marvellous Night  

2009-01-17 16:54:15|  分类: 菲林筒 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

每一个懂得粤语的人都不应错过黄子华栋笃笑。

——题记

 Marvellous Show,Marvellous Night - pukican - Puki◎Can Said...

黄sir终于来广州开show啦~!之前广告未出街就已经跑去打电话订票,谁知票务公司的工作效率与本人订票的速度是成反比的,到开show呢日,張票都好似黄鹤咁杳无音信……

本来以为今次无希望看处女座的黄sir在广州的处女show,点知事情突然有了转机,有个friend个friend竟然让左张票出来~?!原本无嗮希望嘅嘢突然之间成个希望摆系你面前,你话世事系咪好marvellous。XD

其实今次唔系广州第一次办“栋笃笑”,N年之前广州本地的主持阮星航、旧年香港的张达明都系广州搞过“栋笃”,but都无引起本人任何关注的热情,因为“第一次”睇“栋笃笑”梗系要献给“第一个”讲“栋笃笑”嘅黄子华先生啦~~!

曾经有人讲过黄子华系“栋笃笑”霸王。霸王开show,八点三开,11点三散场,中间15分钟休息,足本三个钟,其他人唔知,本人就由开场笑到收场,几乎未停过,期间假如有人行过中山纪念堂,搞唔好会问“点解今晚个纪念堂识笑嘅?仲笑得咁大声?!”你话个show点会唔精彩咧!

實情用任何言语评论今晚呢个concert、栋笃二合一嘅talk show都显得好肤浅,唯有用科学的从符合经济原则的角度去分析:

380蚊/票——D钱你花左唔会后悔。

280蚊/票——非常合理的价位。

180蚊/票—— 一个字:抵!

80蚊/票————两个字:超值!!

成个show,好似Brain Storm咁,有好多值得你回味深思,比如话:

大自然法则

系拉定律&好呀法则

潮&out

白饭鱼&阿迪达斯

复利问题

喔噢~!

士多啤~梨~苹果~橙

酒精并不导人向善

BB嘅全称

妒忌

人生嘅二五仔

网络嘅自我

仲有好多金句,又比如话:

——你知我白痴,咁你又买贵飞嚟睇我?

——我知我唔系靓仔,我最多算系襟睇。

——《奸人坚》俾人改名叫《浪子回头》,咁打劫银行系咪应该称呼为“无存款想提款”?

——你地几个成日叫回水,家阵比你啦(只手拿住支樽装水)记得啰个碗嚟装啊。

——除裤就唔系呢个价钱啦。

——劲抽,系真系好劲咁抽。

——系屋企食10文,出去食100文,90文俾人洗碗,打烂个胶碗。我系个读书人,个胶字系应该放在个打字后面的。

——系屋企饮水唔使钱,出去买水2蚊,既系话个樽要2蚊!你竟然dump左个胶樽?!

——无电?!比你估到我仲使讲咩。

——失恋唱情歌等于漏煤气关实窗。

——豁达的性格唔保证有视觉的享受。

——新年就到,你试下同你老窦拿1亿利是。

——妒忌好累。扮妒忌都累。

——我有个老友叫阿强。真人真事!你地都识架,净系坐系下面都好几个。

——唔似你。好丑样。似你老婆。

——A.馒头 B.窝窝头 C.无馅嘅大包;以上三样有何区别?

呢个show实在有太多值得review几百次的地方,如果系睇碟的话,恐怕只碟会re到花嗮,所以建议出碟果阵大家记得买三只,一只用来re,一只用来顺放,最后一只用来收藏。

总之今次演出,百分百精彩,百分百没遗憾,就算有少少唔妥都绝对唔系黄sir嘅问题,系D观众有问题:

问题一:有D人成日叫佢除裤同回水,虽然大家都知你地好爱黄sir,不过成日叫佢除好似有D影响个show咯,加上呢两招香港人就话用唔厌,作为广州人,我哋系咪应该有番D创意。下次黄sir开show,不如改叫“襟睇”同“只抽”,好唔好?

问题二:果位vivian真系好勇,当住三千几人面叫子华除裤。咔咔咔咔咔咔咔~~~跟住就轮到全场一起叫“除裤”,笑死!

问题三:会场度有个几岁大下一代,从一开始就爬上爬落,仲大大声讲野,搞到好想劲抽佢一巴。

问题四:谢幕果阵,大家D掌声都好热烈,不过时间系咪短左少少?30秒都唔够啊。话嗮黄sir讲左成两个几三个钟,人地谢幕时,我哋系唔系应该礼貌上都应该将鼓掌的时间keep耐D,至少有1分钟都好啊,尊重下表演者嘛。

 P.S.子华喺布幕后把声相当迷人,特别喺果句:“你唔好彩啦!”

 

补记:还不会粤语的同学,快去恶补吧~!大家一起去看黄子华的“stand-up comedy”!

 

 

Pukican

2009-1-17

  评论这张
 
阅读(235)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017